Kayıtlar

Nisan, 2019 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Ara Geçiş Metalleri

Periyodik tabloda geçiş metalleri ile yarı metal arasında bulunan, son yörüngesinde p orbitali bulunana geçiş metalleri. Alimünyum (Al), Galyum (Ga), Indiyum (In), Kalay (Sn) , Talyum (Tl), Kurşun (Pb), Bizmut (Bi) zayıf metallerdir. Unintriyum (Uut), Flerovyum (Fl), Ununpertiyum (Uup) ve Livemonyum (Lv) elementleride bazı kaynaklarda zayıf metal olarak kabul edilmektedir.

Aktinitler

Periyodik tablonun en alt sırasında yer alan elementlerdir.Geçiş metallerinin bir alt serisini oluştururlar.Tamamı metaldir.Elekton dizilimlerindeki en son orbital f orbitalidir.Lantanitlerle birlikte periyodik tablonun f bloğunu oluştururlar.

Lantanitler

Periyodik tablonun altındaki iki satırın üst sırasında yer alan elementlerdir.Geçiş metallerinin bir alt serisini oluştururlar.Tamamı metaldir.Elektron dizilimlerindeki en son orbital f orbitalidir.Aktinitlerle birlikte periyodik tablonun f bloğunu oluştururlar.Nadir toprak metalleri olarak adlandırılan elementlerdendirler.

Soygazlar

Saydamdırlar,ışığı geçirirler. Isı ve elektriği iletmezler. Oda koşullarında gaz halinde bulunurlar. Reaksiyona girmezler. Dolayısıyla bileşik oluşturmazlar. Erime ve kaynama noktaları oldukça düşüktür. Son yörüngelerinde 8 elektron bulundururlar. Kararlı yapıya sahiptirler. (He 2 elektronludur) Tek atomlu molekül halinde bulunurlar.

Halojenler

Yüksek elektronegativiteye sahiptirler. Oldukça reaktif elementlerdir. (Tepkime eğilimleri yüksektir.) Değerlik elektron sayısı 7'dir. Metallerle iyonik bağ, ametallerle kovalent bağ oluştururlar. 1 elektron alıp soygazlara benzemek isterler. Çok reaktif oldukları için toksik ve zehirlidirler. Astatin ve ununseptiyum radyoaktif özellikler gösterir.

Yarı Metaller

Elektronegatiflikleri metallerin ve ametallerin arasındadır. İyonlaşma enerjileri metaller ve ametallerin arasındadır. Hem metallerin hem ametallerin bazı özelliklerini taşırlar. Reaktiflikleri tepkime verdikleri elementlere göre değişir. Yarı iletken üretiminde sık kullanılırlar. Metalik bir parlaklığa sahip olmakla birlikte ametal bir kırılganlık gösterebilirler. Genellikle kimyasal reaksiyonlarda ametaller gibi davranırlar. Normal şartlar altında çoğunlukla katı fazda yer alırlar.

Geçiş Metalleri

Elektron dizilişleri d orbitali ile biter. Tamamı metaldir. 4.periyottan itibaren başlar. Civa hariç oda şartlarında hepsi katıdır. Farklı bileşiklerinde farklı değerlikler alabilirler. Isı ve elektriği iyi iletirler. Au , Ag, ve Cu en iyi iletkenlerdir.luğa sahiptirler.

Toprak Alkali Metaller

Periyodik cetvelde 2A grubunda bulunurlar. Değerlik elektron sayıları 2'dir. Bileşiklerinde +2 değerlik alırlar. Parlak ve gümüş - beyaz renktedirler. Erime ve kaynama noktaları düşüktür. Oda koşullarında katı halde bulunurlar. Alkali metaller kadar olmasalar da reaktiftirler. Düşük yoğunluğa sahiptirler.

Alkali Metaller

Bütün alkali metaller 1A grubunda yer alır. Dolayısıyla değerlik elektron sayıları 1’dir. Metalik yönleri çok güçlüdür bu nedenle elektron verme eğilimleri yüksektir. Metalik kuvvetleri yukarıdan aşağıya doğru artar. Bu nedenle en aktif metal fransiyumdur. Bileşiklerinde sabit değerlik alırlar. Ametallerle kolay tepkime verirler. Oda koşullarında hepsi katı haldedir. Erime noktaları ve kaynama noktaları düşüktür.

Ametaller

Görünümleri mattır. Oda sıcaklığında katı, sıvı veya gaz halinde olabilir. Oda sıcaklığında katı halde bulunan ametaller kırılgandır. Tel ve levha haline gelemez. Isı ve elektriği iletmez.  (Grafit hariç) Elektron alarak ya da elektronları ortaklaşa kullanarak bileşik yapar. Kendi aralarında bileşik yapabilir. Pozitif veya negatif yüklü iyon oluşturabilir.